Portes du Soleil

Châtel ligt net over de Zwitserse grens in Haute Savoie, tussen Genève en de Mont Blanc. Het is een origineel Frans dorp: rommelig maar gezellig met veel kleine restaurants, café's en winkeltjes. Het skigebied, de ‘Portes du Soleil', is zeer uitgebreid en ligt voor een deel in Zwitserland. Bekende namen waar u naar toe kunt skiën zijn o.a. Morgins, Champery, Morzine en Avoriaz.


Door het enorme aantal pistes van uiteenlopende moeilijkheidgraad kunnen zowel beginners als vergevorderden in de Portes du Soleil hun hart ophalen. Voor de langlaufers is er rondom het dorp zo'n 50 km loipes gespoord en de schaatsliefhebber kan terecht op het meer van Vonnes. Het chalet ligt in het dorpsdeel Linga. Op 400 m afstand vertrekt de cabinelift die u rechtstreeks in het skigebied brengt, met o.a. de verbinding naar Avoriaz.

algemeen-ski-oostenrijk-chatel-reizen-15

"Grenzenloos rondtoeren langs Zwitserse en Franse dorpen"


Het grootste pluspunt van de Portes du Soleil is de weidsheid van het skigebied. Een tocht van het Zwitserse Champéry via het Franse Châtel naar het Zwitserse Torgon of van het Zwitserse Champoussin naar het Franse Les Gets voelt alsof je een soort Haute-Route aan het skiën bent, met het comfort van de skiliften.

Snelle stoeltjesliften en cabinebanen

De kwaliteit van de liften was heel wisselend, maar de laatste jaren zijn ook in de meer afgelegen hoeken van de Portes du Soleil, zoals La Chapelle d'Abondance, ook moderne snelle stoeltjesliften en cabinebanen gebouwd. Bij warm weer houden kunstsneeuw- installaties de meeste pisteverbindingen open, maar optimaal genieten doe je vooral als er tot 1000 meter toe een dik pak sneeuw ligt.

Openbaring

De 'muur', een ultrasteile zwarte piste tussen Avoriaz en Les Crosets is wereldberoemd. Het skigebied is met name voor de doorsnee gevorderde skiër en boarder een echte openbaring. Snowboarders en freeriders profiteren vooral in Avoriaz van speciale voorzieningen.