Ski Arlberg

Op basis van sneeuwzekerheid, moderne liften, grootte van het skigebied en variatie in de afdalingen is het Arlberger Skigebied gekozen tot ‘Top Resort'. Het gebied op de grens van de Oostenrijkse provincies Vorarlberg en Tirol staat bekend als een echt 'Schneeloch'. De conditie van de pistes is doorgaans uitstekend en dalafdalingen zijn vrijwel altijd mogelijk. Naast de bekende skioorden - St. Anton am Arlberg, Zürs en Lech - liggen er nog een aantal interessante dorpjes direct aan het immense Arlberg gebied.


Zo ligt op ruim 1400 m hoogte het idyllische Stuben tegen de berg aangekleefd. Stuben lijkt weggelopen te zijn van een kalenderfoto: smalle straatjes, een kerkje en metersdikke sneeuw op de daken. Sneeuw is er namelijk genoeg, nog aanzienlijk meer dan in het toch zeker niet onderbedeelde St. Anton. In Stuben kan men zich gegarandeerd tot eind april met ski's of board uitleven op de pistes. Een extra voordeel van de Albonazijde van het Arlbergskigebied is dat zowel liften als de pistes meer dan voldoende capaciteit en ruimte bieden. Vanaf het eerste middenstation ski je over een blauwe piste naar Alpe Rauz, van waar je met de skibus naar Zürs gaat of via de Valfagehrbahn naar St. Anton.

"Uitgestrekt sneeuwzeker skigebied met pistes voor elk niveau"
 

algemeen-ski-oostenrijk-chatel-reizen-01

De skischool van Stuben, met twee korte oefensleepliften, ligt aan de zonnige zijde van de pasweg op 200 m van het chalet. De Albonalift, direct naast het chalet, brengt u rechtstreeks in het skigebied naar de top van de Albonagrat. Afdalingen in elke moeilijkheidsgraad naar St. Anton of bijvoorbeeld St. Christoph zijn van hieruit mogelijk. Na en naast het skiën biedt Stuben u wat u mag verwachten van een klein dorp: een gemoedelijke après-ski, leuke café's, een aantal goede restaurants en een gemêleerd, internationaal publiek, kortom veel sfeer waarbij het lijkt alsof u er al jaren komt. Zoekt u een avondje de mondaine drukte van St. Anton of de ‘chic' van Lech, dan is dat natuurlijk ook mogelijk.

Duizend meter hoogteverschil

Vanaf de Albona Grat voert een rode piste met duizend meter hoogteverschil terug naar Stuben, terwijl je vanaf deze top letterlijk in alle richtingen ook 'eindeloze' offpiste routes kunt skiën. Eén van die routes voert naar het westelijk gelegen buurdorp Klösterle met zijn Sonnenkopf skigebied, en daar is de skipas van Ski Arlberg ook gewoon geldig!

Vallugagrat

Grofweg zijn de liefhebbers van blauwe pistes het beste bediend in Lech en Oberlech, terwijl de zwarte piste en off-piste fanaten het beste voor St. Anton kunnen kiezen. Ervaren skiërs en boarders kunnen met een berggids vanaf het hoogste punt van het skigebied, de Vallugagrat (2811m), een spectaculaire off-piste afdaling naar Zürs maken en daarmee de skibus omzeilen.

Off-piste paradijs

Meer in het algemeen is Ski Arlberg een waar off-piste paradijs: bovenop de 260 km pistes zijn er maar liefst 180 kilometer aan ongeprepareerde grotendeels wel gemarkeerde offpiste-routes.