Montafon

Het Montafon-dal is, vreemd genoeg, niet bijzonder bekend bij de Nederlandse wintersporters. Onterecht, want in vergelijking met Tirol is het dal statistisch gezien meer sneeuwzeker, ligt het dichterbij en doet het qua wintersport niet onder aan andere gebieden. Het gebied omvat de dorpen, Bartholomäberg, Gargellen, Gaschurn, Gorthipohl, Partenen , Sankt Anton im Montafon, Sankt Gallenkirch, Schruns-Tschagguns, Silbertal en Vandans. 
 

Skigebied Silvretta Montafon is sinds de winter van 2011-2012 het grootste aaneengesloten skigebied van Vorarlberg. Het telt dankzij de nieuwe Grasjoch-gondel en de Hochalpila-gondel, die in elkaars verlengde liggen, 155 kilometer aaneengesloten skipisten. Weliswaar biedt Ski Arlberg in Vorarlberg, met als bekendste plaatsen Sankt Anton am Arlberg en Lech, meer kilometers skipisten, maar die zijn niet allemaal aaneengesloten. Skigebied Silvretta Montafon behoort nu tot de top tien skigebieden van Oostenrijk. Dat is de danken aan de bouw van twee gondels die de Hochjoch en de Nova verbinden. 

Het Montafon-dal bezit zes verschillende skigebieden die toegankelijk zijn met één skipas. De blikvanger in Montafon blijft evenwel het gebied van Silvretta Nova waarvan Gaschurn onderdeel uit maakt. 

"Zes sneeuwzekere skigebieden binnen 900 km van huis"

 
Gecombineerd met de grote sneeuwzekerheid maakt dit het gebied voor zowel skiërs als langlaufers bijzonder interessant. De vele restaurants (sommige met live-muziek) direct aan de piste zorgen voor de nodige ontspanning tussendoor of na het skiën. En dit alles op slechts 875 km afstand van Utrecht! 
 

silvretta-montafon_haus rudigier

Snowboarders genieten in Montafon
Liefhebbers van skisafari's kunnen hier vanuit Partenen en Gargellen mooie skitours maken. Snowboarders kunnen de tweedaagse tocht naar de Piz Buintop maken of genieten van de 100 meter lange halfpipe. Partenen wordt vooral bezocht door snowboarders door de aanwezigheid van de halfpipe en door beginners. 

Buckels en offpiste
Bartholomäberg biedt heel afwisselende pistes en met zijn 46 kilometer aan pistes biedt het Hochjoch-gedeelte vele blauwe pistes verbonden door één rode en er is een zwarte piste voor de gevorderden. Buckelpistes en prachtige tiefschnee hellingen wachten hier op de fanatiekeling. 

Al deze gedeeltes vormen samen met Silbertal (rustig, hooggelegen, makkelijke pistes en een aantal tiefschnee-hellingen) en Sankt Gallenkirch (rustig gedeelte vooral voor langlaufers, beginners en een uitgangspunt voor avontuurlijke skitoeren) het Montafon-gebied.